הורמון הגדילה (סומאטרופין) - growth hormone
הורמון הגדילה (gh - growth hormone), הנקרא גם: somatotropin, מיוצר בבלוטת יותרת המוח, בלועזית בלוטת ההיפופיזה.
אצל ילדים ומתבגרים הורמון זה ממריץ צמיחה והתפתחות תקינה של הגוף.
אם הורמון זה אינו מיוצר בכמות מספקת חלה האטה בצמיחה, והתוצאה היא קומה קצרה, מתחת לגבול התחתון של גובה תקין. היום קיימת צורה סינתטית של החומר המחליפה את צורתו הטבעית.
יש לעיתים ספורטאים העושים שימוש לרעה בחומר זה כדי לפתח את שריריהם, בדומה לשימוש בסטרואידים אנבוליים. רק לעיתים נדירות נצפות תופעות לוואי עם השימוש בתרופה זו. הגדילה מנוטרת בקפידה תוך כדי הטיפול. קיים סיכון קל להתפתחות סוכרת, ולעיתים עלולה לחול ירידה בתפקוד בלוטת התריס.
שימושים נוספים הנחקרים כיום הם טיפול ברזון קיצוני הנובע מאיידס ורזון הנובע מסרטן.
מאפיינים מבניים: פפטיד שאורכו 191-199 חומצות אמינו ומשקלו 22 דלטונים. הוא כולל שני גשרי ציסטאין וראש חומצי שטבעת קטנה בקצהו. כלומר, מבנה של לולאה גדולה ולולאה קטנה. הורמון הגדילה מופרש במהלך כל שנות החיים. והחל מגיל מהעשור השלישי לחיים רמתו יורדת.
הורמון הגדילה מסייע ביצירת חלבונים ובמניעת פירוקם,בכדי להאט את תהליכי הזקנה (אנטי-אייג'ינג), יש צורך להפחית ולשמור על משקל גוף אידיאלי, לשמור על פרמטרים שונים בדם - ברמה תקינה (כמו למשל: כולסטרול, סוכר, הורמון הגדילה ועוד).
גליקוקורטיקוסטרואידים הנמצאים בגוף בעודף כמו במחלת קושינג או בטיפול תרופתי בסטרואידים מביאים לעיכוב בגדילה עקב פעולתם הקאטאבולית או האנטיאנאבולית, הם גורמים לכך, שחומצות אמינו יופנו לכיוון יצירת פחמימות ושומנים ולא לכיוון יצירת פרוטופלסמה.
ההורמונים המשתתפים ומשפיעים על הגדילה הם הורמון הגדילה, הורמון בלוטת התריס והורמונים אנדרוגנים. כל השלושה מזרזים אנאבוליזם של חלבונים, מגדילים אגירת חנקן, אשלגן, זרחן וסידן הנחוצים לבניית רקמת העצם.
ההורמון מגרה יצור של חלבון וגורם לעליה במסת שריר. בחילוף חומרים של שומן- חשיפה ממושכת של תאי שומן (מעבר לשעה אחת) להורמון גדילה, גורמת לעידוד הפרוק של רקמת שומן ועל כן עליה ברמות חומצות שומן חופשיות וגליצרול בדם.
פעולה זו נוגדת את פעילות האינסולין המוריד את רמת הסוכר בדם. מתן הורמון גדילה למבוגרים חסרי הורמון גדילה מעלה רמת חומצות שומן חופשיות בדם. מוריד את רמת ה- vldl (ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה מאוד) העשיר בכולסטרול.
בסיכומים מן הספרות הרפואית, לא נראה שהורמון הגדילה גורם להחזרת גידולים שנותחו או טופלו בהצלחה או לגדילה נוספת של גידול ביותרת המוח.קיים דיווח לאחרונה על עליה בשכיחות סרטן המעי הגס במבוגרים שטופלו בהורמון גדילה.
קיים קשר סטטיסטי בין רמת igf-i גבוהה בגיל צעיר, להופעת סרטן פרוסטטה בגבר מבוגר וסרטן שד באישה מבוגרת.
ד"ר קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן אישי. מכין ספורטאים ודוגמנים לקראת תחרויות ומופעים. כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח גוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול! הורמון גדילה. לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140